Preguntes freqüents

contra-crisis

M’han acomiadat, que faig?

En primer lloc, no posar-te nerviós/a, tens 20 dies laborables per a reclamar. Et recomanem que passis un dijous de 19 a 21 hores pel nostre local sindical per assessorar-te.

És molt important que no signis la quitança (“finiquito”) ni cap altre document que t’ofereixi l’empresa per a signar, ja que si ho fas pot ser que perdis tota possibilitat de reclamar a l’empresa. La llei no t’obliga a signar, i no has de posar-los-hi les coses fàcils.

Dit això, per a què puguem assessorar-te, porta la següent documentació:

– Contractes de treball que hagis firmat amb l’empresa.

– Totes les nòmines que tinguis d’aquesta empresa.

– Informe de la Vida Laboral.

L’informe de la Vida Laboral el necessitem actualitzat per a poder veure amb quina data et van donar de baixa. Pots sol·licitar-lo per telèfon a la Seguretat Social de 8 a 21.30 hores al següent número: 901 50 20 50

O també per mitjà d’internet a:

www.seg-social.es

En uns dies el rebràs al teu domicili per correu. Vine a assessorar-te i ja portaràs l’informe de Vida Laboral quan t’arribi.

.piramide-capitalismo

Per què afiliar-se a la CNT?

Ja siguis treballador/a, en atur o en actiu, autònom, estudiant, o jubilat, a la CNT tens les portes obertes i el suport sindical que puguis necessitar. Les úniques persones que no poden afiliar-se són aquelles que pertanyen algun cos repressiu (policies, militars, guàrdies de seguretat), empresaris i d’altres que visquin del treball aliè.

Els beneficis d’estar afiliat a un sindicat són: cobertura jurídica (assessoria, denúncies a Inspecció de Treball, i assistència a Conciliació gratuïtes per afiliats/des, i advocat per demandes als jutjats amb honoraris del 50% de descompte en relació a les marcades pel Col·legi d’Advocats), el suport de la veritable solidaritat de l’acció sindical de la CNT, consultar tots els teus dubtes i problemes, lluitar per mantenir els drets existents i per millorar les condicions laborals, establir estratègies d’acció sindical, promoure la transformació de la societat cap a un món més just, etc.

La CNT és diferencia de les burocràcies sindicals per què les decisions es prenen en assemblees, per la qual cosa, no deleguem en els jeràrquics comitès d’empresa. A la CNT tots/es som iguals i tenim els mateixos drets. Els càrrecs són de gestió -no executius- i revocables en tot moment.

model-sindical

Per què una quota?

La quota mensual d’afiliació, gràcies a la qual funcionen els sindicats de la CNT, és de 12 euros. Per estudiants i aturats/des la cotització és la meitat (6 euros/mes). També existeix la possibilitat, per qui ho desitgi, de una quota de suport de 15 euros/mes.

El motiu d’aquesta quota mensual no és un capritx, sinó que obeeix a una necessitat: el manteniment dels locals sindicals on ens reunim, que generen una despesa de lloguer o comunitat, llum, telèfons, faxos, aigua… i el finançament de campanyes de propaganda sindical i de conflictes laborals en els quals es veuen immersos els afiliats.

Al no rebre subvencions estatals o privades (al contrari que CCOO, UGT, CGT) mantenim la nostra independència. Al contrari, l’experiència demostra la dependència i els compromisos de les burocràcies sindicals amb les subvencions estatals o de la patronal. Ningú mossega la mà que li dona de menjar.

Per contra, la CNT s’autogestiona. La quota de cada afiliat/da és la base que ho fa possible. La implicació dels/as militants permet el funcionament de cada Sindicat de la CNT.mani-gente-banderas

Les diferències entre CNT i CGT

Al desembre de 1979, la CNT celebra el seu primer congrés després de la mort de Franco. Un sector minoritari que és partidari de les eleccions sindicals -model imposat per l’Estat per controlar els sindicats obrers i que és hereu del sindicalisme vertical falangista- s’escindeix i funda la CGT.

A més de les eleccions sindicals als comitès d’empresa -CGT hi col·labora, i la CNT no-, una altra sèrie d’aspectes diferencien ambdues organitzacions: el funcionament intern de CGT amb dirigents alliberats i cada cop més jeràrquic (equivalent a la seva estratègia de participació en els comitès d’empresa) és molt diferent a la CNT que no té alliberats i funciona de manera horitzontal i assembleària (practicant el mètode anarquista). A CGT s’accepten subvencions, membres de partits polítics ocupen càrrecs orgànics…, aspectes que a la CNT, en nom de la independència de partits, governs i poders, no estan permesos.

logo-cnt-tu-sindicato

mani