TOTHOM A LA VAGA DE L’EDUCACIÓ!

TOTHOM A LA VAGA DE L’EDUCACIÓ!

ATUREM LA NOVA LLEI!

La jornada de vaga del 14 de febrer passat va aconseguir que la Generalitat retirés la seva proposta de que entitats privades gestionessin directament els centres públics, però la seva política privatitzadora avança amb la Llei d’Educació de Catalunya (LEC). Cal mobilitzar-se en defensa de les nostres escoles i instituts.

D’entrada, la LEC possibilita l’externalització de les escoles d’adults, ensenyaments artístics i altres serveis educatius, és a dir, passar-los a mans privades amb el patrocini públic. Respecte als col·legis i instituts, plantegen la desestructuració de l’ensenyament públic català promovent la creació de consorcis municipals amb competències sobre els centres de totes les etapes educatives. D’aquesta forma, s’individualitzen les condicions del*s treballador*s tancant qualsevol porta a la negociació col·lectiva, es promouen els nomenaments a dit i els caciquismes, i en definitiva, es traspassa l’educació a consorcis locals, clars precursors de la gestió privada, com s’ha vist en altres àmbits municipals i comarcals.

Amb la LEC, es desregularitzen les relacions laborals del*s mestres i professor*s, desmantellant els drets laborals existents. Per tant, s’obre la porta a: seleccions subjectives de personal, un sistema retributiu que es basa en els resultats acadèmics dels alumnes, un augment de la precarietat, reduccions salarials, etc. A més, es creen els “cossos docents de la Generalitat de Catalunya”, sense explicitar el règim jurídic d’aquests. S’inicia així la laboralització del professorat públic.

L’autonomia de la qual es vanaglòria el Conseller d’Educació es basaria en la diferenciació dels centres en funció dels resultats acadèmics de l’alumnat, els quals condicionarien el finançament de cadascun, excloent els sectors socials més desfavorits. A més a més, l’autonomia financera dels centres comporta una situació deficitària que portaria a la intrusió de l’empresa privada en el sector públic (mitjançant esponsoritzacions, crèdits bancaris, etc.).

Per rematar-ho, la LEC converteix els Director*s dels centres públics en gestors executius amb un règim jurídic propi i els atorga atribucions per seleccionar, avaluar i nomenar el professorat per lliure designació. En resum, els converteix en uns nous gerents per la imminent gestió privada de l’educació. Aquesta nova jerarquització autoritària buidaria encara més de contingut els òrgans col·lectius de decisió (claustres, equips docents, etc.) negant-los qualsevol sobirania.

La LEC proposa augmentar el finançament amb diners públics de l’escola privada, que passaria a formar part del nou “Servei Públic d’Educació”. Així es consolida més el poder i la influència de la patronal eclesiàstica i es resten encara més recursos públics a la pròpia educació pública, prou precària de per si. La privada-concertada, per la seva banda, no tindria, de tirar endavant la LEC, cap obligació en la distribució de l’alumnat, podent seguir seleccionant el seu alumnat.

 ·         Front a una Llei que converteix l’ensenyament públic en una xarxa educativa en vies de privatització, sense recursos i reduïda a un segon pla marginal.

·         Front una Llei que atempta directament contra el professorat.

·         Per exigir que els fons públics vagin a l’ensenyament públic, cobrint les necessitats reals del sector (manca de professorat i infraestructures, etc.).

La CNT-AIT crida a mestres, professor*s, alumnes, pares i mares, i a la població en general a mobilitzar-se contra aquesta Llei que pretén carregar-se l’ensenyament públic.

NO a la LEC!

NO a la privatització!

CNT-AIT Tarragona.

Secció d’Ensenyament de Tarragona.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.